Vælg en side

Marius Hansen

ARRESTFORVARER MARIUS HANSEN

Marius Hansen (født 1872) var egentlig udlært maler, men endte med at tilbringe det meste af sit arbejdsliv som arrestforvarer i Faaborg. Efter at klaret sig som malermester i 3 år, søgte han nye veje  og kom ind i fængselsvæsnet. Efter et kursus i ”praktisk fængselstjeneste” kunne han den 31. marts 1912 tiltræde han som arrestforvarer i Faaborg Arresthus, hvor han var indtil sin død i 1935.

I sin tid som arrestforvarer var Marius med til den store ombygning i 1929, hvor arresten blev opført som tilbygning til rådhuset. Det falder sammen med, at antallet af arresthuse i Danmark toppede i 20’erne med 101 arrester.

Selvom der i den nye bygning var næsten dobbelt så mange celler, fortsatte Marius og hans kone med at have tjenestebolig i arresten. Marius og Marie kørte – sammen med en tjenestepige – arresten på egen hånd. Når det gik hedt for sig i cellerne, har det nok været meget behjælpeligt at politiet var i bygningen lige ved siden af. Marius havde et tæt forhold til politiet og dommeren, og har ofte fungeret som stævningsmand (ham der læser dommen op for de indsatte) i retsagerne.

Sangen fra parrets sølvbryllup er bevaret, og til melodien af ”I natten klam og kold” skulle gæsterne synge linjer som ”Nu bor de pokkers flot – i næstendels et slot – hvor landets mest celebre Bisser har det godt”. De havde det godt specielt som følge af Maries mad, der roses til skyerne. Slutteligt ønsker gæsterne ”Og hvis vi får en dom, vi beder dom’ren om, vi den maa sone her, hvor vi saa ofte kom”.